Kloubní výživa je tvořena celým spektrem přípravků, které jsou většinou volně prodejné jako doplňky stravy a nebývají vázány na lékařský předpis. kloubní výživa je výrobci určena pro osoby s kloubními obtížemi jako je artróza, dlouhodobé bolesti a ztuhlosti kloubů a zad. kloubní výživa je také doporučována výrobci k prevenci vzniku kloubních obtíží při zvýšené zátěži. Kloubní výživa nejčastěji obsahuje látky: glukosamin sulfát sodný, chondroitin sulfát, methylsulfonylmethan ( MSM ).
Kloubní chrupavka
Pohyb v lidském kloubu je zajištěn klouzavým pohybem hladkého povrchu chrupavek, která pokrývá kloubní plochy. Celý kloub je uložen ve vazivovém kloubním pouzdru a uvnitř je kloubní tekutina, která je tvořena vnitřním povrchem kloubního pouzdra a vyživuje chrupavky. Chrupavky nemají svoje vlastní cévní zásobení a veškerou výživu přijímají tedy z kloubní tekutiny. V lidském těle je přítomno několik druhů chrupavek z nichž nejdůležitější pro pohyb jsou chrupavka hyalinní (kloubní plochy velkých kloubů) a vazivová (např. meziobratlové ploténky). Chrupavky se v různém poměru skládají z chondrocytů (buněk chrupavky), z proteinů (kolagenních vláken) a mezibuněčné hmoty tvořené z proteoglykanů a glykoproteidů, jejichž častou složkou je N-acetylglukosamin (chondroitin sulfát, heparan sulfát, keratan sulfát a hyaluronová kyselina). Postupem věku a opotřebením, po úrazu nebo při artróze dochází k zhoršení výživy kloubní chrupavky a ta se dále poškozuje, vrásní a na jejím povrchu vznikají trhliny, na okrajích kostní výrůstky, které zhoršují hybnost a působí bolesti. Při velké zátěži, tyto patologické změny kloubní chrupavky vedoucí k artrotickým změnám, mohou vznikat i relativně časně, např. ve třetí dekádě. Je nutné si uvědomit, že trvalé přetížení kloubních chrupavek působí také nadváha a obezita. Léčba poškozených kloubních chrupavek tak spočívá především v chirurgických a ortopedických řešeních a novotvorba chrupavky je prakticky vyloučená.
kloubní výživa a používané látky
Kloubní výživa a její užití v praxi předpokládá, že použitím vhodného poměru látek jako je: glukosamin sulfát sodný, chondroitin sulfát a methylsulfonylmethan dochází k prevenci poškození chrupavek a zmírnění bolestí spojenou s jejich poškozením. S věkem klesá schopnost regenerovat opotřebenou chrupavku především sníženou tvorbou chondroitin sulfátu. Glukosamin-sulfát používaný v doplňcích stravy je sůl přírodního glukosaminu, který bývá přítomný v lidském organizmu a využíván k biosyntéze kyseliny hyaluronové v kloubní tekutině a je složkou mezibuněčné hmoty chrupavky. Chondroitin sulfát je důležitou složkou mezibuněčné hmoty chrupavky a dokáže významně vázat vodu a tak dosahuje dobrých mechanicko-elastických vlastností chrupavky. Chondroitin sulfát inhibuje v kloubu enzymy poškozující chrupavku, čímž zlepšuje její metabolizmus. MSM neboli methylsulfonylmethan vykazuje určité antioxidační a jiné pozitivní účinky např. protizánětlivé a je zdrojem sirných sloučenin, které v organizmu působí při biosyntéze kloubní chrupavky. Součástí přípravků kloubní výživy může být dále přímo kyselina hyaluronová, která tvoří podstatnou část kloubní tekutiny nebo dokonce i přímo kolagen II. typu. Tyto výše zmíněné látky jsou používané buď ve formě solí nebo kolagenního hydrolyzátu.
kloubní výživa a možné mechanismy účinku
Kloubní výživa jako doplněk sportovní výživy využívá poznatků z vývoje léčiv (tzv. SYSADOA = Symptomatic Slow Acting Drugs of OsteoArthritis neboli v češtině nazývaných chondroprotektiva ), které by měly při dlouhodobém používání příznivě ovlivnit kloubní chrupavky, zabraňovat jejímu opotřebení, snižovat bolest a působit protizánětlivě. Účinky použití kloubní výživy na zlepšení ať bolesti nebo ostatních kloubních symptomů, bývají dle zkušenosti uživatelů pozorovány až po několika týdnech užívání. U léčiv obsahující glukosaminy se doporučuje ukončení léčby artrózy těmito přípravky, nedostaví-li se úleva do 2-3 měsíců od zahájení užívání, což lze vztáhnout i na přípravky kloubní výživy pro sportovce. Obdobné zkušenosti jsou i s přípravky obsahujícími chondroitin sulfát.
Bezpečnost kloubní výživy a doping
kloubní výživa je doplněk stravy s potenciálně pozitivním účinkem na pohybový aparát, respektive chrupavčitou část kloubu. Látky obsažené v kloubní výživě jako doplňku stravy jsou s různou mírou úspěchu používaná i v medicíně jako léčiva. Pro zdravého sportovce se jedná o bezpečné preparáty a výše popisované látky ve složení přípravků nikterak neovlivňují výsledek dopingové kontroly, nepatří na seznam zakázaných látek a metod dopingu.
Zdravotnické poznámky
Přípravky kloubní výživy jsou všeobecně dobře snášeny. Nežádoucími účinky mohou být nevolnosti a bolesti břicha, trávicí obtíže či zácpa, kožní reakce a svědění. Pozorní k užívání kloubní výživy by měli být lidé s alergií na mořské plody či korýše. Podávání glukosaminu může při zahájení podávání zhoršovat astma a vést k hypercholesterolémii (zvýšená hladina cholesterolu v krvi). Podávání kloubní výživy může vést ke změně vstřebávání některých léků a ovlivnit krevní srážlivost u lidí užívající léky proti srážení krve. Vzhledem k nedostatečným důkazům nelze doporučit přípravky kloubní výživy v těhotenství a kojení. Pro nedostatek zkušeností nelze přípravky kloubní výživy v rámci sportovní výživy doporučit dětem a mladistvým bez konzultace s ošetřujícím lékařem. V případě užívání kloubní výživy souběžně s předepisovanými léky upozorněte na toto svého lékaře.
Autor: MUDr. Roman Sýkora, Ph.D.